Avtomoto

januar 9th, 2017 by socialko

Bi radi, da je vaš avtomobil kar najbolje vzdrževan in ohranjen, zaradi česar bo tudi takrat, ko že preseže starost petih let, na videz kot nov? Potem morate zanj temu primerno tudi skrbeti.

Kako skrbeti za avto?

1. Avto redno čistite. Dokler je umazanija sveža, se enostavno odstrani. Ptičji iztrebki ali smola, ki se zasušijo na avtomobilu, lahko poškodujejo lak, prav tako se tudi notranjosti, ki je ni nihče očistil pol leta, ne da več očistiti tako, da bo kot nova. Če sami ne želite čistiti avtomobila, ga pač peljite na pranje. Najbolje kar v ročno avtopralnico.

2. Avto je potrebno tudi zloščiti. Na laku se hitro pojavijo »napake«, na primer zato, ker ste peljali preblizu grmičevja, ker ste vozili za kamionom, ki je prevažal pesek in podobno. Če pogledate od blizu, lak ne bo več popoln, z loščenjem pa to lahko popravite. Priporočamo vam, da se ga ne lotite sami, saj je ročno »poliranje« brez stroja zelo naporno, polirno pasto boste »napacali« po gumijastih delih, avto pa bo nazadnje precej marogast. Peljite avto na profesionalno loščenje!

Poliranje avtomobila

3. Zmanjšajte tveganje, da gre kaj narobe. V prtljažnik postavite plastičen zaboj, v katerega odlagajte vrečke iz trgovine – nič ni bolj neprijetno kot vonj po jogurtu, ki se je pred tednom dni predrl in iztekel. V avtu raje ne jejte in ne pijte, še posebej pa tega ne dovolite otrokom. In če imate majhne otroke, zadnjo klop pregrnite z nepremočljivo odejo, zadnjo stran prednjih sedežev pa zaščitite s temu namenjenimi »slinčki«.

4. V avtomobilu ne prevažajte ljubljenčkov, če brez tega ne gre, pa jim njihov prostor pogrnite in jim ne dovolite, da bi skakali drugje po vozilu. Dlake kratkodlakih psov se namreč kar zapičijo v tekstil in zelo težko jih je odstraniti, pri dolgodlakih pa so tako ali tako povsod …

5. Glejte, kje parkirate. Doma naj bo avto garažiran, kadar greste na pot, pa ne parkirajte v bližini gradbišč, v bližini blata, kolesarskih stez, lepo v senci pod drevesom … To lahko prinese množico nevšečnosti – predvsem poškodb in umazanije, ki se težko odstrani.

Kategorija: Avtomoto

avgust 26th, 2016 by socialko

Pomen nekaterih predmetov v našem avtomobilu je veliko večji kot nekaterih drugih, a jim pravzaprav ne namenjamo kake posebne pozornosti. Tepihi za avto so gotovo eni izmed njih, kajti večini se niti ne sanja, kako koristni v resnici so.

Cena gor in cena dol

Kdaj gre cena našega vozila navzdol? Zagotovo s starostjo, dotrajanostjo in seveda še posebej takrat, ko smo ga karambolirali. Četudi je bil naš avtomobil kdaj popravljen, so nekateri na to izjemno občutljivi, in takšnega vozila enostavno nočejo. Statistika sicer ni na njihovi strani, in če je bilo vozilo dobro popravljeno, servisirano in pregledano, imate celo manj možnosti, da bo z njim kaj narobe v prihodnosti, kot z nekim drugim, ki pač ni bil zaleten. Nedvomno pa mu ceno dvigujejo vse nadgradnje, tako v motor kot v notranjo opremo.

Vlagajte v svoje vozilo

Gumi tepih za avtoVečina v notranjo opremo veliko ne vlaga, a resnica je ta, da že malenkosti lahko vplivajo na to, kako hitro se bo vozilo obrabilo. Tepihi za avto zagotovo vplivajo na to, kako hitro se bodo obrabile podloge v vašem vozilu. Tam se namreč drsa s čevlji, ti pa so pogosto tudi umazani. Poleg tega se nam zgodi, da se kakšna reč po avtomobilu polije ali razsuje, in kaj je lahko lepšega kot to, da je bil ravno tepih za avto tisti predmet, ki je zaustavil denimo polito olje. Tepihi za avto se namreč brez težav takoj odstranijo iz vozila. Lahko se zavržejo in kupijo novi, lahko pa se tudi očistijo. Gumi tepihi za avto se očistijo lažje kot tekstilni tepihi, vendarle pa imajo nekateri raje prijeten videz in občutek mehkejših tekstilnih tepihov pod svojimi nogami.

Če se gumi tepihi polijejo ali kako drugače zamažejo, jih je najlažje očistiti tako, da se jih odstrani iz vozila, na nekaj pripne in očisti. Najbolje jih je očistiti s curkom vode, po potrebi lahko uporabite tudi nekaj milnice, jih zdrgnete s krtačko na robovih, in že bodo kot novi. Sledi naj še zadnji curek vode in tepihi za avto bodo pripravljeni za sušenje. Sedaj jih postavite na rob kake deske, drevesa, na steno hiše ali jih položite po travi na vrtu. Lahko se tudi obesijo s kljukicami za perilo na kakšno vrv, pravzaprav povsem enako, kot da bi obešali perilo. Zadeva je končana in tepihi za avto so spet suhi in kot novi. Preprosto se jih spet položi pred sedeže, vsakega na svoje mesto, saj so oblikovani tako, da jih ne morete namestiti napačno.

Tepihi za avto privarčujejo zelo veliko denarja, saj se vozilo kasneje obrabi. Poleg tega je veliko manjša verjetnost, da ga boste morali globinsko čistiti. Odlično se obnesejo tudi gumijasta korita za prtljažnik, ki zaščitijo še ta del vozila.

Kategorija: Avtomoto