Glasbila, ki zdravijo in izboljšujejo počutje

Ste se ob poslušanju kakšne skladbe ali posameznega zvoka že kdaj počutili nenavadno sproščeno? Enako kot lahko na eni strani določeni zvoki povzročajo nelagodje, nas drugi lahko umirijo. Vse skupaj pa nam pravi, da imajo zagotovo precej velik vpliv na nas.

Vsaka celica v našem telesu vibrira s svojo frekvenco in tako tudi mi z njimi. Naš cel planet vibrira, in sicer s frekvenco 7,83 Hz, na katero smo uglašeni tudi ljudje in vsa živa bitja. Morda je bolj pravilno reči, da vibriramo v pasu od 5 do 10 Hz, saj je težko biti popolnoma uglašen ves čas. Zanimiva primerjava z glasbili, kajne?

Uglasitev telesa

Ravno tako kot razglašena kitara ali violina nista slišati prijetno, je enako z našim počutjem. Če smo razglašeni in ne vibriramo na ustrezni frekvenci, smo moteči tako zase kot za svojo okolico. A kako uglasiti telo, svoje celice in svojega duha? Pri tem si pomagamo z naravo.

Ta vedno vibrira v zdravilnih frekvencah, zato se tako zelo dobro počutimo v gozdu, ob reki, na sprehodu. Kar pomislite, kolikokrat se vam je vse skupaj zdelo nerešljivo, potem pa ste na enem sprehodu v naravi rešili vse težave in se sprostili. Dejansko ste se uglasili.

Zvok tudi zdravi

Da zvok zdravi, potrjujejo tako zvočni terapevti kot njihovi pacienti, ki se po različnih zvočnih terapijah in »kopelih« počutijo mnogo bolje. Če sta bila prej prisotna depresija in stres iz neznanega razloga, pa se po terapiji človeški možgani umirijo in pričnejo vibrirati v zdravem območju frekvenčnega polja.

Terapevtski kristalofoni Meinl Sonic Energy
Terapevtski kristalofoni Meinl Sonic Energy (Symphony.si)

Nekateri veste, drugi ne, da obstaja tako imenovani beli šum, ki nepričakovano pomirja dojenčke in jih namesto v jok zaziblje v spanec. Nepričakovano pa zato, ker gre za zvoke sesalca, pralnega stroja, sušilca za lase in druge zvoke, ki jim tega vsekakor ne bi pripisali.

Terapevtska glasbila

Z namenom, da bi človeka uglasili, so nastala različna terapevtska glasbila. Ta so uglašena tako, da proizvajajo zvoke v določenih frekvenčnih pasovih in s tem vplivajo na naše možgane in celice v telesu. Poznamo jih kar nekaj, večino teh glasbil pa najdemo tudi v glasbeni trgovini Symphony International, in sicer na povezavi https://www.symphony.si/terapevtska-glasbila.

Pojoče posode Meinl U-2950
Pojoče posode Meinl U-2950 (Symphony.si)

Zelo priljubljene in pogosto uporabljene v terapevtske namene so tibetanske pojoče posode in pa denimo gongi različnih velikosti. Iskani so tudi kristalofoni, različne ropotuljice, posnemovalci dežja in energijske zvočne ploščice. Med najbolj znane pa zagotovo sodijo terapevtske glasbene vilice.

Kako delujejo glasbene vilice?

Z glasbenimi vilicami smo se v osnovni šoli, pri glasbenem pouku, srečali že prav vsi. Učiteljica glasbe nam je razložila, da so te vilice natančno uglašene tako, da z njihovo pomočjo nato uglasimo tudi različna glasbila. A takrat smo govorili zgolj o uglaševanju glasbil.

Terapevtske glasbene vilice Meinl TTF-E-GEO
Terapevtske glasbene vilice Meinl TTF-E-GEO (Symphony.si)

Zdaj v odraslem življenju pa spoznavamo še njihovo drugo plat, saj služijo tudi v terapevtske namene, in sicer tako, da uglašujejo naše telo. Vse glasbene vilice ne zvenijo v isti frekvenci, se pa najpogosteje uporabljajo tiste v frekvenčnih pasovih; 440, 441, 442, 443 in 444 Hz.

Om vilice

Za prebuditev življenjske energije in omogočanje, da ta brez težav steče po telesu, so zaslužne terapevtske vilice, ki jih imenujemo tudi »om vilice«. Gre za 12-delni set glasbenih vilic Kabbalah, ki predstavljajo drevo življenja in se uporabljajo v različne namene.

Z njihovim zvokom premagujemo stres in depresijo, se lažje spustimo v meditativno stanje, pomagamo krepiti samozavest in ojačati nivo energije v telesu. Končni rezultat je močno izboljšano počutje, čistejše misli, boljša koncentracija in lažje sprejemanje pomembnih odločitev.

Dejstvo je, da z zvokom živimo že od rojstva, tudi s takšnim, ki ga ne slišimo. A le zavestno. Naša podzavest, možgani, celice in duh še kako dobro slišijo in čutijo tiste posebne vibracije, ki so potrebne, da življenje v prvi vrsti sploh obstaja.