Dom in vrt

Jedilne mize
19 februarja, 2019 by socialko

Jedilnica skupaj s kuhinjo pogosto predstavlja srce vašega doma. V njej se vrstijo številni dogodki, ki pa niso vedno povezani samo z uživanjem hrane. Predstavlja tudi prostor, kjer preživljamo kakovosten čas s svojo družino, prijatelji in sorodniki. Otroci lahko v njej najdejo primerno zatočišče za opravljanje šolskih obveznosti ali uživajo v različnih igrah ter mnogih drugih aktivnostih.

Če želite, da je tudi vaša jedilnica središče dogajanja, potem je vanjo potrebno postaviti primerno pohištvo, ki vas bo kar samo vabilo v prostor. Eden od najpomembnejših elementov je zagotovo jedilna miza.

Prvo merilo pri izbiri jedilne mize je prostor

Preden vstopite v svet prečudovitih miz, naj vam povemo, da obliko in dimenzije mize za jedilnico narekuje velikost prostora. Če je vaša jedilnica velika, vanjo lahko postavite veliko mizo, in sicer kar na sredino prostora. Tako bo jedilna miza tudi vizualno označevala središče dogajanja.

Jedilna miza Vanja

Jedilna miza Vanja (180 x 100 x 76 cm)

Če pa ste s prostorom v tem delu vašega doma omejeni, poskrbite, da vas bo izbrana miza čim manj ovirala. Namesto stolov okoli nje se lahko odločite kar za klop, ki bo zavzela nekoliko manj prostora.

Jedilne mize v Mega Pohištvu

Če želite preveriti bogato ponudbo različnih vrst kuhinjskih miz, vas vabimo, da obiščete priznano podjetje Mega Pohištvo. Njihova celotna ponudba se nahaja tudi na spletu, zato si boste jedilne mize lahko ogledali kar od doma.

Jedilna miza Zanzibar

Jedilna miza Zanzibar (160 x 90 x 76 cm)

Pred nakupom si oglejte čim več modelov miz. Nato se odločite za vsaj tri najprimernejše, ki si jih boste natančneje ogledali v fizičnih prostorih ponudnika. V nadaljevanju vam predstavljamo eno od bolj priljubljenih miz omenjenega podjetja, vsekakor pa se v njihovi ponudbi skriva še veliko več.

Miza Jamal za sodoben pridih jedilnici

Jedilna miza Jamal lahko ponudi sodoben pridih prostoru. Njena plošča je izdelana iz posebne MDF plošče, ki je prevlečena z odporno folijo. Ta daje videz betona. Njeno podnožje je izdelano iz kovinskih cevi v črni barvi. Jedilna miza Jamal je široka 160 centimetrov, visoka 90 centimetrov in globoka 90 centimetrov.

Jedilna miza Jamal

Jedilna miza Jamal (160 x 90 x 76 cm)

Morda smo vam ravnokar predstavili mizo ustreznih dimenzij, materiala in izgleda. Če vam dimenzije ali izgled jedilne mize ne ustreza, pa obiščite spletno stran podjetja Mega Pohištvo in preverite njihovo celotno ponudbo. Prepričani smo, da boste našli mizo, ki bo povsem ustrezala vašim željam.

Kategorija: Dom in vrt

1 junija, 2016 by socialko

To noč sem imela zanimive sanje. Takšne, ki vsakogar popeljejo v nostalgične otroške dni, ko je bilo življenje preprosteje, ko se nam ni bilo potrebno spraševati, če smo se v tem tednu že nasmehnili, ko ni bilo pomembno, kaj imamo oblečeno, če smo počesani in če smo umili roke po kosilu.

Tako živo sem sanjala otroški obisk pri stari mami. Prav slišala sem škripanje masivnih lesenih vhodnih vrat, ki so odpirala preprostejši in mirnejši svet – svet starih staršev. Kot otrok sem se vedno čudila tistim težkim hrastovim vhodnim vratom, ki sem jih komaj odprla. In tistemu prijetnemu hladu, ki je puhnil vame poleti, ko so se vrata naposled le vdala in sem lahko vstopila v vežo. Vedno sem skrbno zaprla ta klasična vhodna vrata, saj me je stara mama drugače takoj opomnila, da v toplih mesecih iz hiše uhaja hladen zrak, v hladnih pa topel. Tega seveda takrat nisem razumela, pa tudi ni mi bilo mar. Le rustikalna vhodna vrata sem vedno skrbno zaprla za seboj.

Rustikalna vhodna vrata

Še danes se spominjam, kako so izgledala rustikalna vhodna vrata.

Nato sem brez trkanja ali obotavljanja odprla tudi notranja vhodna vrata, ki so bila prav tako lesena, a niso bila tako masivna. Tudi ta so škripala, čeprav občutno manj. In ta so imela po sredini steklo, tako da sem že lahko razločila jasne obrise pohištva in tudi staro mamo, če je slučajno stala na hodniku. Ta vrata niso bila standardnih dimenzij in bila so dvokrilna, zato mi je kot mali deklici zapiranje notranjih vhodnih vrat povzročilo kar nekaj preglavic. Ampak ni bilo nič narobe, če so ostala odprta. No, saj se tudi v svoji otroški razposajenosti in neustavljivi želji, da čim prej stisnem staro mamo, nisem dolgo mudila z njihovim zapiranjem.

Kadar je bila stara mama dobre volje, se mi je skrila in sem jo iskala po vseh prostorih hiše. Odpirala in zapirala sem notranja lesena vrata, tekala iz enega konca na drugega in se zraven strašno zabavala. Nikoli ne bom pozabila, da sem enkrat v omenjeni igri tako zaloputnila z notranjimi vrati, da se je steklo, ki je skoznje spuščalo nadsvetlobo, sesedlo. Ker bi v takšnem ali podobnem primeru bila doma deležna vse prej kot božanja po glavi, sem od strahu začela jokati. Stara mama pa me je le objela in potolažila – rekoč, da si je že dolgo želela nova notranja vrata in da sem ji naredila uslugo, saj bo sedaj res naročila nova. Takrat telefon še ni prišel v vas, kjer je živela stara mama, zato sva se kar peš odpravili po vasi, do mizarstva, kjer so nama na list papirja izrisali primere notranjih lesenih vrat in okvirne cene.

Izris notranjih vrat

Nekako tako je izgledal izris notranjih vrat, zraven pa so bile zabeležene tudi cene.

Šele sedaj vem, da sva dobili nekakšen katalog notranjih vrat s pripadajočim cenikom. Stara mama je doma resno proučila katalog in ceno notranjih vrat, kot jo je postavil mizar. Po premisleku je še mene vprašala, če imam kak predlog, ki bi polepšal nova notranja vrata. Kot bi bilo danes, se spomnim, da sem ji modro odgovorila: »Stara mama, moderna notranja vrata potrebuješ.« In stara mama je rekla, da moderna torej bodo.

Mislim, da so me prav čudoviti spomini na otroštvo, staro mamo in njena vhodna vrata, ki so vedno odpirala svet v lepše, napeljali do tega, da sem nekaj let nazaj moža prepričala, da smo nabavili stara kmečka vhodna vrata. Vedno ko jih odprem, se mi namreč za trenutek zazdi, da bo vame puhnil hladen poletni piš in bom za trenutek spet mali deklič brez vsake skrbi.

Kategorija: Dom in vrt

20 aprila, 2016 by socialko

Pri vseh stvareh, ki vključujejo vsaj nekaj tehnike, dobro vemo, da lahko zaupamo Japoncem. Ti so nas že davno prepričali s svojo kakovostjo pri izdelovanju avtomobilov, televizorjev, fotoaparatov, računalnikov in še marsičesa drugega. Tudi med obrtniki in mojstri veljajo Japonci za pojem najvišje kakovosti. Predvsem zaradi blagovne znamke Makita, ki ponuja vrhunsko orodje že več kot 100 let.

Orodje Makita

Makita je najbolj znana po svojem električnem in akumulatorskem orodju, čeprav nudi tudi ročno orodje in mnogo drugega pribora. Orodje Makita je pogosto prva izbira profesionalcev na področju mizarske, kovinarske, gradbene in še marsikatere druge dejavnosti, predvsem v primeru, da se potrebuje električno orodje za vrtanje, vijačenje, rušenje, rezanje, brušenje, poliranje, oblanje, žaganje, dolbenje. Poleg klasičnega vam nudijo tudi pnevmatsko orodje, s katerim je delo še lažje. Makita vam zagotavlja tako kakovostne kompresorje (za stisnjen zrak in visokotlačne) kot žebljalnike in spenjalnike.

Kaj pa, kadar pride do izpada električne energije? Da se delo takrat ne bo ustavilo, si lahko zagotovite z agregati Makita, ki vam bodo zagotovili, da lahko nadaljujete s svojim delom ali pa jih seveda uporabite takrat, kadar je potrebno kaj postoriti tudi na terenu, daleč od električnih priključkov.

Makita za polprofesionalne in amaterske potrebe

Kadar orodja ne potrebujemo za profesionalno delo, temveč bolj za razna popravila doma in urejanje okolice doma, se običajno odločimo za akumulatorsko orodje, ne pa električno. Orodje Makita ponuja različne range akumulatorskega orodja glede na samo baterijo (Li-ion, Ni-Cd, Ni-Mh), in tako kot so z njim zadovoljni profesionalci, so tudi amaterji.

Vijačnik Makita

Orodje Makita velja za najvišji standard kakovosti in tehničnih specifikacij.

Sicer pa Makita ne nudi zgolj orodja za popravila in za v delavnico, temveč tudi marsikaj, kar potrebujete na vrtu. Poleg motornih žag ima v ponudbi še kakovostne električne škarje za žive meje, kosilnice, prezračevalnike trate, puhalnike, električne kose, škropilnice, vrtalnike za zemljo, črpalke za vode, visokotlačne čistilne naprave, električne škarje za trato in še marsikaj, s čimer lahko okolico svojega doma spremenite v pravi raj.

Dokaz, da je Makita kakovostna

Če se na posamezne znamke orodja ne spoznate kaj dosti, potem vam lahko za zabavo povemo nič kaj zabavno zgodbo enega od uporabnikov orodja Makita. Mizar, ki se ukvarja z montažami v tujini, za kar skrbi s tremi ekipami po štiri, je v zadnjih dveh letih že drugič ostal brez vsega orodja Makita. Kot je povedal, sam meni, da nepridipravi dejansko načrtno spremljajo gibanje njegovih ekip in pretkano načrtujejo, kako bodo odnesli njegove »Makite«. Policija ob nobeni tatvini ni bila uspešna, zato sedaj razmišlja, da bo poskrbel za dodatno varovanje v avtomobilih z orodjem – ker je namreč ponovno kupil orodje Makita.

Kategorija: Dom in vrt, Gradnja

30 marca, 2016 by socialko

Vlaga je eden tistih dejavnikov, ki bistveno vplivajo na kakovost življenja, in bivanje v vlažnih prostorih oziroma delo v njih je vsekakor neprijetno in nezdravo. Kako se lahko vlagi odločno upremo že v fazi gradnje oziroma ob prenovi prostorov? Eden izmed odličnih načinov je zapora proti vlagi Gefitas, torej hidro nepropustna folija, ki jo pri nas prodaja podjetje Alteks.

Kdaj vam lahko pride prav zapora proti vlagi Gefitas?

Zapora proti vlagi Gefitas v obliki folije se uporablja, kadar želimo tla zaščititi pred prepuščanjem vlage. Folijo se v tem primeru namesti naravnost na beton, estrih ali tampon, preko nje pa se položi izbran pod. Folija Gefitas pa vam ne bo v pomoč, če imate z vlago resno težavo – če vas na primer skrbi, da bi vam v kletne prostore udarila voda ali podobno. Takrat bo potrebno poskrbeti za povsem drugačen nivo hidroizolacije.

Zapora proti vlagi

Izolacijska folija Gefitas zagotavlja odlično zaščito pred prepuščanjem vlage.

Zapora proti vlagi Gefitas skrbi, da je prehajanje vlage iz tal v objektu onemogočeno. To zagotavlja boljše počutje in bolj zdravo bivalno oziroma delovno okolje, saj ne bo težav s plesnijo in neprijetnim vonjem po vlagi, vsekakor pa se vam tudi notranja oprema ne bo uničevala. Kot so nam pojasnili pri podjetju Alteks, se izolacijska folija Gefitas sicer najpogosteje uporablja pri gradnji in prenovi industrijskih objektov oziroma se največkrat uporablja pod industrijskimi tlaki, seveda pa jo je mogoče uporabiti tudi na druge načine.

Enostavno polaganje!

Kljub temu, da se pri nas zapora proti vlagi Gefitas večinoma proda za industrijske objekte, jo marsikdo kupi tudi za uporabo v manjših in zasebnih prostorih. Kako tudi ne, ko pa jo lahko celo položimo povsem sami – folije namreč ni potrebno variti, tako kot to zahtevajo druge vrste izolacije pred vlago (in vodo), temveč je na njenih robovih že tesnilni trak, ki omogoča dobro prijemanje. To pomeni, da lahko delo opravimo celo sami, brez najemanja mojstra.

Kategorija: Dom in vrt, Gradnja

19 februarja, 2016 by socialko

Vsak otrok si želi čudovito sobico, ki bo zanj prostor igre in domišljije, kasneje pa tudi prostor za učenje in druženje s prijatelji. Je za prijetno otroško sobo potrebno vložiti veliko denarja v njeno opremo in torej poskrbeti za visoko kakovostno pohištvo in cel kup dragih dodatkov? Pravzaprav ne, kajti čeprav imajo otroci bujno domišljijo in bi v mlajših letih želeli v sobi tako posteljo v obliki rakete kot tobogan, so v resnici povsem zadovoljni s praktično sobico, v kateri je poskrbljeno za občutek topline, varnosti ter igrivosti. In prav otroške stenske nalepke vam lahko pri tem precej pomagajo.

Otroške stenske nalepke za spodbujanje domišljije

Na otroške želje o sobici, ki si jo lahko tako veličastno naslika zgolj otroška fantazija, se vendarle lahko odzovete – in sicer tako, da otroku pomagate izbrati otroške stenske nalepke, s katerimi lahko njihova soba resnično postane zatočišče, v katerem se počutijo varne in svobodne. Na www.stenska-nalepka.si boste našli veliko izbiro motivov, med katerimi velja polistati ter izbrati takšne, ki bodo otroku všeč. Če ste doslej mislili, da spadajo med otroške stenske nalepke bolj kot zgolj motivi metuljčkov in rožic, ste se namreč pošteno zmotili – poleg teh najdete namreč cel kup drugih motivov, s katerimi lahko otrokovo sobo tematsko spremenite in iz nje resnično naredite popolnoma drug svet.

Tematske otroške stenske nalepke

Z dekorativnimi nalepkami lahko otroško sobo enostavno opremite tematsko.

Spremenite sobico v deželo ob morju in stene opremite s pisanimi jadrnicami. Ustvarite norčav svet s pomočjo cirkuškega vlakca. Deželo vil in vilincev s podobami dobre vile. Bi se vrnili v času in na steno nalepili kar celo kočijo? Bi se potopili v podvodni svet in uporabili nalepke podmornice in morskih bitij? Kaj pa pirati, dinozavri, pravljične gobe, zemljevid sveta, vesoljčki, planeti … Zagotovo boste našli otroške stenske nalepke, ki bodo všeč tako vašemu otroku kot vam – težava bo edino v tem, katere izbrati, saj so vse tako zanimive in prikupne!

Res je, otroške stenske nalepke vam lahko pomagajo ustvariti povsem nov svet oziroma tematsko opremiti sobico, da resnično postane dežela domišljije in tako vašemu otroku pomaga pri njegovi najljubši fantaziji oziroma njegovi najljubši igri.

Stenske nalepke in dodatna dekoracija

Stenska nalepka za otroške nalepkeNalepke, ki ustvarjajo posamezno temo, vam za opremo sobe seveda ne bodo povsem zadostovale, zato velja sobico načrtovati v naprej. Glede na to, kakšna bo tematika v njej, izberite barve sten. Pohištvo naj bo čim bolj nevtralno, da čez nekaj let ne bo potrebno kupovati novega, za ustvarjanje tematike pa naj, tako kot otroške stenske nalepke, dodatno poskrbijo še drugi dodatki. Posteljnina, svetilka, preproga, okrasne blazine, zavesa, zaboji za igrače in vsi drobni okrasni dodatki, ki bodo krasili tla, stene in police, naj pomagajo ustvariti enotno temo.

Kategorija: Dom in vrt, Otroci in otroška oprema

5 oktobra, 2015 by socialko

Kljub temu, da so me moji bližnji že večkrat nagovarjali, naj si za svoje delo kupim nov, sodobnejši laserski tiskalnik, ki bi menda tiskal precej hitreje kot ta, ki ga imam sedaj, se od svojega starega nekako kar ne morem ločiti. Uporabljam ga že osem let, vendar še vedno brezhibno deluje, pa ga nisem imela niti enkrat v popravilu. Zakaj bi torej menjala nekaj starega, a delujočega, za nekaj novega in modernega, kar pravzaprav opravi povsem isto delo?

No, počasi sem vendarle našla razlog: Epson kartuše. Glede na to, da moj tiskalnik spada med precej stare in da Epson menda niti več ne velja za znamko, ki bi bila med tistimi najbolj cenjenimi, se mi je namreč zgodilo, da v trgovini, kjer sem običajno kupovala svoje Epson kartuše, modela za moj tiskalnik naenkrat niso imeli več na zalogi. Zakaj? Zato, ker za te »predpotopne« Epson kartuše menda sploh ni bilo več povpraševanja.

Epson kartuše

Epson kartuše za barvni tiskalnik so še vedno v uporabi.

Moja hči je hitro ugotovila, da je imela prav, ko me je nagovarjala k nakupu novega tiskalnika, a se nisem tako hitro vdala. Predpotopne? Pa kaj še … Sama nisem toliko »predpotopna«, da se ne bi znašla, in tako sem za Epson kartuše še isti dan pobrskala na spletu. In seveda sem ugotovila, da je Epson pri nas še vedno zelo prisoten, da se zanj še vedno prodaja cela gora kartuš – in med njimi tudi tiste, ki jih potrebujem jaz.

Poklicala sem na podjetje, ki prodaja Epson kartuše preko spleta, in se pozanimala o tem, ali jih imajo za moj tiskalnik dovolj na zalogi, oziroma ali naj me skrbi, da jih ne bodo več dobavljali, ker gre pač za precej star tiskalnik in je morda povpraševanja premalo. Zagotovili so mi, da ni tako, in da je povpraševanja res manj, a da nisem edina, ki me še zanimajo Epson kartuše določenega modela. Ja, očitno ima še kdo drug tiskalnik, ki je »predpotopen«, ne samo jaz.

Kartuše za Epson tiskalnik

Povpraševanja po Epson kartušah je danes precej manj kot nekoč.

Kakor koli, pri njih nisem kupila samo ene Epson kartuše, temveč sem si naredila kar malo zaloge – nekaj črnih in nekaj barvnih, da mi ne bo treba spet prekmalu naročati. Kar je najlepše, pa je to, da sem kartuše dobila celo po nižji ceni, kot sem zanje plačevala prej.

Sicer pa sem prav ponosna, da se nisem vdala in kupila novega tiskalnika. Mladi pač menijo, da je vsaka malo starejša stvar za odpis in bi vsaki dve leti kupili vse novo. Sama pa menim, da je treba določeno tehnologijo oziroma napravo uporabljati, dokler deluje, in dokler ti zadostuje.

Kategorija: Dom in vrt

14 julija, 2015 by socialko

Sonce oddaja toliko energije, kot je ne moremo nikoli ustvariti na Zemlji. Izkoriščanje sončne energije smo sprva uporabljali le za ogrevanje manjših količin vode, sedaj pa nam je tehnologija ponudila priložnost, da jo izkoriščamo veliko bolj učinkovito in jo uporabljamo tako za segrevanje sanitarne vode kot ogrevanje v gospodinjstvih, veliki sistemi pa so narejeni tako, da energijo sonca pretvarjajo v električno energijo. Oboje skrbi, da je uporaba drugih, zemeljskih virov, precej manjša, c čimer skrbimo za ohranjanje okolja oziroma za zmanjšanje posega vanj ter za ohranjanje naravnih virov Zemlje.

Med najbolj učinkovite kolektorje spadajo vakuumski sončni kolektorji, ki so sestavljeni iz večje količine dvojnih steklenih cevi. Notranja je premazana s črnim premazom, med obema cevema pa je precej zmanjšan tlak oziroma vakuum, kar omogoča, da prihaja do precej manjših toplotnih izgub kot pri klasičnih kolektorjih. To pomeni, da so vakuumski sončni kolektorji v prvi vrsti veliko bolj učinkoviti kar se tiče izgub.

Delovanje vakuumskih kolektorjev

Prikaz delovanja vakuumskih solarnih kolektorjev.

Druga prednost, ki jo zaradi tega nudijo vakuumski sončni kolektorji, je seveda ta, da za svoje učinkovito delovanje ne potrebujejo močne sončne svetlobe, temveč odlično delujejo tudi ob difuzni svetlobi – uporabljamo jih lahko tudi ob oblačnem vremenu, ne pa zgolj ob najlepših, s soncem obsijanih dneh.

Vakuumski sončni kolektorji so zaradi tega najboljša izbira, saj nudijo gospodinjstvom izjemno učinkovito ogrevanje sanitarne vode ter ogrevanje prostorov. Kako visoka je učinkovitost, pove tudi tretje dejstvo: vakuumski sončni kolektorji omogočajo segrevanje vode na precej višjo temperaturo kot klasični kolektorji.

Dolga življenjska dobaŠe ena od prednosti, ki vplivajo na odločitev za namestitev vakuumskih kolektorjev, je zagotovo ta, da so vakuumski sončni kolektorji enostavni za namestitev in vzdrževanje, prihajajo iz tehnološko čistih proizvodenj, prav tako pa so izjemno odporni. Pri njih lahko pričakujemo življenjsko dobo 30 let in več, kar priča tako o njihovi odpornosti kot o zanesljivosti.

Kakšne so torej prednosti, zaradi katerih običajno pretehtajo vakuumski sončni kolektorji?

1. So alternativa drugim virom energije za ogrevanje, ki vplivajo na naš življenjski prostor. Sončni kolektorji so zeleni vir energije, ki ne posega v okolje in ga ne uničuje.

2. So izjemno učinkoviti in zagotavljajo v primerjavi s klasičnimi sončnimi kolektorji veliko boljšo izrabo sončne energije.

3. Vakuumski sončni kolektorji zagotavljajo segrevanje vode in ogrevanje prostorov tudi v pogojih, ki niso idealni, torej ob oblačnem vremenu.

4. Enostavno jih je namestiti (oglejte si spodnji video posnetek).

5. Ne zahtevajo zapletenega vzdrževanja.

6. Imajo izjemno dolgo življenjsko dobo, saj so odporni in zanesljivi. Naslednja tri desetletja vam ne bo potrebno razmišljati o tem, kako boste ogrevali svoj dom!

7. Prihajajo iz proizvodnje, kjer je v osnovi poskrbljeno za čisto proizvodnjo, torej tudi ta ne vpliva na okolje.

Kategorija: Dom in vrt