Razno

13 novembra, 2017 by socialko

Zdravo delovno okolje pomembno vpliva na zdravje in dobro počutje delavcev. V okvir zdravega delovnega okolja štejemo zadostno in primerno osvetlitev prostora, omejitev škodljivega hrupa, ergonomsko oblikovane delovne pripomočke, zadosten počitek in kvaliteta zraka. Prav slednja je eden najpomembnejših vidikov za zagotavljanje zdravja delavcev, saj v nasprotnem primeru hitro privede do neželenih zdravstvenih težav.

Še posebej pri izpušnih plinih v raznih avtomehaničnih delavnicah ali na stezah se škodljive snovi redno tvorijo in jih je treba nemudoma odstranjevati iz delovnega okolja. Za ta namen obstajajo različne naprave za odsesavanje izpušnih plinov. Najpogosteje se uporablja tiste, ki se pritrdijo neposredno na izpušno cev vozila.

Kvalitetne odsesovalne naprave in pripomočki

Izpostavljenost izpušnim plinov izjemno negativno vpliva na dihala in srčno-žilni sistem delavcev v prostoru. Zračenje običajno ni dovolj za popolno odstranitev škodljivih plinov. Zato je izjemno pomembno odsesavanje izpušnih plinov s kvalitetnimi napravami.

Oprema za odsesavanje izpušnih plinov običajno zajema:

  • prenosljive odsesovalne naprave (obstajajo tudi sistemi talnega odsesavanja),
  • navijalni bobni,
  • odsesovalne cevi,
  • ventilatorji itd.

Inšpektorji, ki ugotavljajo nepravilnosti v zvezi z varstvom in zdravjem pri delu, so posebej pozorni na pravilno delovanje naprav za odsesavanje izpušnih plinov. Prav pa je, da se tudi delodajalec zaveda, kako lahko nepravilno delujoče naprave škodijo njihovim zaposlenim. Tudi sami delavci bi morali opozarjati na nepravilnosti pri odsesavanju izpušnih plinov, saj je to izjemno pomembno za njihovo zdravje in dobro počutje.

Odsesovalna naprava

Naprave za odsesavanje izpušnih plinov morajo biti redno pregledane in vzdrževane. Vsakdo ima namreč pravico do zdravega delovnega okolja, še posebej pa do čistega zraka v delovnem prostoru.

Investicija, ki se povrne z zdravjem zaposlenih

Mnogi ponudniki odsesovalnih naprav nudijo brezplačno svetovanje in strokovno pomoč pri namestitvi in uporabi teh naprav. Zakaj bi torej tvegali zdravje delavcev v avtomehaničnih in podobnih delavnicah? Izpušni plini iz motornih vozil napreč vsebujejo več tisoč škodljivih plinov in kemikalij, ki vsakodnevno zastrupljajo človeško telo.

Investicija v dobre naprave za odsesavanje izpušnih plinov je torej večkratno povrnjena z zdravjem in zadovoljstvom delavcev.

Kategorija: Razno

13 februarja, 2017 by socialko

Starejše ljudi pogosto slišimo reči, da danes ni prav nič zastonj – še umreti ne moreš brezplačno. Pri tem imajo seveda v mislih ceno pogreba, za katero vsi vemo, da ni ravno nizka. Že storitve komunalnega oziroma pogrebnega podjetja svojce stanejo zelo veliko, nato pa je potrebno poskrbeti še za ureditev groba in primerno nagrobno ploščo. Koliko boste za njeno izvedbo plačali pri kamnoseku, pa je seveda odvisno od tega, kaj potrebujete ter kakšne so vaše želje. Cene nagrobnih spomenikov so tako lahko pod tisoč evri, lahko pa stanejo tudi deset ali več tisočakov.

Izbira materiala

Za izdelavo nagrobnikov se najpogosteje uporablja granit, ki nudi različne kombinacije vzorcev in barv, od povsem svetlih preko palete sivih do črne. Druga možnost je, da se odločite za marmor, kjer imate še večjo izbiro barv ter vzorcev – zelene, rdečkaste, bele in podobno.

  • Verniz Tropical

Koliko vas bo stal material oziroma osnovna plošča, je odvisno predvsem od velikosti spomenika, od debeline materiala ter od njegovega izvora. Kadar gre za marmor, ki je uvožen iz kakšne eksotične dežele ali je nekoliko manj pogost, je lahko že cena za material prav neverjetna.

Načrt

Poleg kamna kot osnovnega materiala si lahko zaželite tudi druge materiale, poleg osnovne nagrobne plošče pa tudi druge elemente. To pomeni, da je potrebno izdelati načrt samega groba, na podlagi katerega bo končni videz povsem jasno določen, prav tako pa se bo z lahkoto izračunalo, koliko posameznega materiala je potrebno ter koliko ur dela bo potrebno vložiti. Cene nagrobnih spomenikov hitro narastejo, če si želite razne razkošne dodatke, na primer iz kovine, barvnega stekla, izbrane skulpture in podobno.

Cene nagrobnih spomenikov vključujejo trdo delo!

Res je, gotovo je material za izdelavo nagrobnika precej drag, a pri ponudbi ne gre pozabiti, da je vanjo vključeno tudi precej ur trdega dela kamnoseka. Sicer je res, da je zaradi uporabe sodobnih tehnologij (na primer CNC strojev) obdelava preprostejša, kot je bila nekoč, vendar delo vsekakor ne sme biti podcenjeno. Potrebno je načrtovanje, priprava materialov, programiranje strojev, nameščanje črk, nato pa tudi končna montaža. Kakšne so priporočene cene s strani Obrtne zbornice, si lahko sami ogledate na spletu – in videli boste, da niso prav nič pretirane.

Nagrobni spomenik

»Astronomsko visoke« cene nagrobnih spomenikov, kot jih želijo prikazati nekateri, torej v resnici niso takšne. Če se odločite za preprost nagrobnik, je ta lahko tudi poceni. Toda kaj, ko si ljudje ne želimo preprostega in navadnega, temveč imamo zahtevnejše želje, kar pa seveda nikoli ne more prinesti cene, ki bi nam bila po godu.

Kategorija: Razno