Katere so najpogostejše storitve obdelave kovin?

Obdelava kovin je zapleten proces, ki za dosego želenega rezultata pogosto zahteva posebna znanja in orodja. Ta proces vključuje uporabo različnih tehnik, kot so varjenje, izsekovanje pločevine, rezkanje, upogibanje pločevine, rezanje cevi in površinska obdelava kovin.

Industrija, ki se ukvarja s predelavo in obdelavo kovin, je zahtevno polje za podjetja, ki vstopajo na te trge. Potreben je prostor, tehnološka oprema, stroji in tudi ljudje, ki znajo z njimi upravljati. Seveda ni nujno, a je kar nekako ključno, da v takšnem podjetju nudijo zelo različne storitve. Poglejmo si podrobneje, kaj je potrebno za uspešno izvedbo vsake od teh nalog.

1. Varjenje

Varjenje je postopek, ki se uporablja za združevanje dveh kosov kovine z uporabo visoke temperature in pritiska. Pri tem je potrebna uporaba specializirane opreme, kot so varilni gorilniki in elektrode. Z opremo lahko rokujejo zgolj poučeni varilci, ki so pred tem opravili ustrezno izobraževanje.

TIG varjenje
TIG varjenje je zelo zahtevno, vendar omogoča odlične rezultate.

Varilci morajo poznati tudi različne vrste varilnih postopkov, vključno z varjenjem MIG (varjenje v inertnem plinu) in TIG (varjenje v volframovem inertnem plinu), da bi ustvarili močne zvare, ne da bi ogrozili celovitost spojenih kovin.

2. Izsekovanje pločevine

Izsekovanje pločevine oziroma štancanje je tehnika, ki se uporablja za ustvarjanje natančnih oblik iz tanke pločevine. Za ta postopek so potrebna posebna orodja, kot so luknjači, matrice in stiskalnice, ki s pritiskom izrežejo ali oblikujejo luknje v kovini – v skladu z želeno obliko ali dizajnom.

Usposobljeni tehnik mora znati natančno brati načrte, da zagotovi pravilno poravnavo vseh sestavnih delov med tem postopkom. Danes se v ta namen uporabljajo moderni stroji, ki zagotavljajo natančno obdelavo in pohitritev procesa, še posebej pri velikoserijskih naročilih.

3. Rezkanje

Rezkanje je postopek strojne obdelave, ki se uporablja za oblikovanje izdelka z odvzemanjem materiala z rotacijskimi rezalniki ali svedri. Ta tehnika se lahko uporablja za les in kovine, odvisno od vrste uporabljenega rezkalnega orodja in trdote ali teksture oblikovanega materiala.

Rezkanje
Rezkanje se v največji meri uporablja za obdelavo ravnih površin.

Ker nas zanima obdelava kovin, pa omenimo najpogostejše vrste rezkanja, ki so med drugim čelno rezkanje, zarezovanje, vrtanje, nasprotno rezkanje in vrezovanje navojev.

4. Ukrivljanje ali upogibanje pločevine

Upogibanje pločevine je še ena tehnika, ki se uporablja pri obdelavi kovin in vključuje prepogibanje ali ukrivljanje ravnih pločevin v želene oblike z uporabo stiskalnice ali drugih podobnih strojnih orodij. Pri tem so potrebne natančne meritve in izračuni, da se vsi deli pravilno prilegajo drug drugemu, ko se kasneje med proizvodnjo sestavijo.

To je zahteven proces, pri katerem lahko hitro pride do napak pri izbiri napačnega kota in s tem do poškodovanja materiala, zato je potrebne veliko pozornosti do najmanjših podrobnosti. Že majhne netočnosti lahko namreč povzročijo velike težave, če se jih ne odpravi takoj.

5. Struženje

Struženje je postopek strojne obdelave, ki se običajno uporablja za oblikovanje okroglih materialov, kot so palice in cevi iz medenine in aluminija. Ta tehnika temelji na ostrih rezalnih orodjih, ki se hitro vrtijo in hkrati pritiskajo na material, ki se oblikuje, da se dosežejo natančni rezultati s stalno natančnostjo v daljšem časovnem obdobju.

Obstaja več vrst struženja:

  • vzdolžno,
  • prečno,
  • stožčasto,
  • kopirno,
  • profilno,
  • zarezno.

6. Površinska obdelava kovin

Nazadnje se lahko površinska obdelava uporabi po zaključku vseh drugih postopkov strojne obdelave, da se izboljša videz ali poveča odpornost proti koroziji, odvisno od tega, kakšna vrsta obdelave je bila predhodno izbrana (npr. galvanizacija).

Prašno barvanje kovin
Velika prednost prašnega barvanja kovin je odlična korozijska obstojnost.

Običajne metode za obdelavo površin vključujejo anodiziranje, poliranje (ki ji doda sijaj), peskanje (ki ji doda teksturo), galvanizacijo (ki ji doda zaščito), barvanje (ki ji doda barvo) in tako dalje.

Kot lahko vidimo, je pri delu s kovinami vključenih veliko različnih vidikov – od varjenja prek izsekovanja pločevine do struženja in površinske obdelave – pri čemer vsak od njih zahteva posebna znanja in spretnosti, v večini primerov pa tudi specializirano opremo.