Otroci in otroška oprema

14 novembra, 2016 by socialko

Nošenje čelade ni samo zakonsko obvezno, temveč je tudi nujno, saj vašega najmlajšega obvaruje pred poškodbo v nesreči. Otroci radi brezskrbno tekajo naokoli. Težava se pojavi, ko so na skiroju, poganjalcu ali kolesu in njihovo ravnotežje ni odvisno samo od njih, temveč tudi od same površine, ovir na cesti ali drugih udeležencev v prometu.

Tudi vi si med vožnjo s kolesom nadenite čelado in bodite zgled vašim najmlajšim.

Pravilen nakup otroške čelade

Pred samim nakupom otroške čelade morate vašemu otroku najprej izmeriti obseg glave. Merilni trak postavite otroku tik nad ušesa, približno en do dva centimetra nad obrvmi ter ga ovijte okoli glave. Rezultat odčitajte na čelu. Šele tako boste lahko kupili čelado pravilne velikosti in oblike.


Čelada se mora tesno prilagajati glavi, a vseeno otroka ne sme tiščati ali vezati. Med nošenjem prav tako ne sme opletati na nobeno stran. V kolikor otroška čelada opleta, ni pravilna za vašega otroka. Najprej poizkusite čelado prilagoditi s sistemom za namestitev in v kolikor to ne bo delovalo, poizkusite z manjšo številko.

Popolno prepletanje kvalitete in varnosti

Ta pomembna pokrivala za glave so narejene iz kakovostnih in trpežnih materialov. Nekatere čelade imajo tudi odstranljivo zaščitno peno na notranji strani, ki poskrbi za dodatno ublažitev pred udarci.

  • Otroška čelada - črna

Čelade imajo tudi zračni sistem z luknjami, ki preprečuje pretirano potenje vašega malčka. Zaradi sistema za namestitev in prilagajanje bodo otroci lahko čelado uporabljali več let. Na nek način bodo rasli skupaj z njo.

Novi dizajni, nove barve

Včasih otroci niso želeli nositi čelad, saj so bile preveč robustne, neprivlačne oblike in barve. Sedaj so na tržišču otroške čelade raznolikih barv, vzorcev, poslikav, oblik in kombinacij. Nekateri starši se odločijo za nakup več različic, katere lahko otroci barvno kombinirajo tudi s svojimi oblačili in kolesom. Vaš otrok lahko izbira med različnimi dizajni – od gasilske poslikave, malega puhastega zajčka do pisanega metulja.

Kategorija: Otroci in otroška oprema

27 junija, 2016 by socialko

Imate tudi vi dovolj novodobnih igrač, ki svetijo, piskajo in igrajo, ne da bi to imelo kakršen koli smisel, poleg tega pa se v nekaj tednih pokvarijo, ker so na hitrico izdelane nekje daleč na vzhodu? Ne le, da gre za igrače, ki so pravi hit nekaj mesecev, potem pa se otroci z njimi nikoli sploh ne igrajo več, temveč takšne igrače običajno tudi nimajo nobene vrednosti za otrokov razvoj.

Če bi radi poskrbeli, da bo igra pomagala pri osvajanju novih spretnosti, je tako veliko bolje, da se odločite za igrače, ki so popolna klasika, poleg tega pa so izdelane kakovostno. Ene takšnih so tudi lesene sestavljanke, ki otrokom pomagajo, da se učijo in razvijajo nove veščine.

Kakšne lesene sestavljanke so na voljo?

Raznovrstne lesene sestavljanke smo našli v spletni prodajalni vlakec.si, kjer se ponašajo z resnično veliko izbiro:

1. Najmlajšim so namenjene vstavljanke, torej lesene igralne plošče, v katere se vstavlja različne like. Te je treba uskladiti z obliko odprtine in sličico na plošči. Vstavljanke za dojenčke in malčke imajo običajno manjše število likov za vstavljanje, ti pa upodabljajo otrokom znane stvari, na primer domače živali. Za nekoliko večje oziroma malčke in predšolske otroke so na voljo sestavljanke z več deli, ki se jih medsebojno kombinira, lahko pa imajo tudi že abstraktni pomen, kot na primer črke. Med vstavljankami najdete tudi takšne, kjer se liki skozi njim prilagojene odprtine vstavljajo v škatlo: trikoten lik vstavimo skozi trikotno odprtino, krog v okroglo …

Lesena vstavljanka

2. Sestavljanke brez podlage, pri katerih kombiniramo zgolj izrezane delce iz lesa (ali drugega materiala) za večje otroke, imenujemo »puzzle«, po njih pa radi posežejo tudi odrasli. Poleg klasičnih dvodimenzionalnih so vam na voljo tudi tridimenzionalne. Za mlajše otroke pa so lesene sestavljanke lahko v obliki velikih kosov – dva ali trije koščki sestavijo slona ali muco.

3. Med tridimenzionalne sestavljanke spadajo tudi razne druge igrače, ki zahtevajo dobro koordinacijo med roko in vidom. Tako lahko otrok zlaga dele sestavljanke eno na drugo in s popolnim ujemanjem kosov sestavi vlak ali hišico.

Sestavljanka hiša

4. Najbolj zapletene lesene sestavljanke so seveda tridimenzionalne »gradbene« oziroma »arhitekturne« sestavljanke, na primer zlaganje kock po točno določenem zaporedju v veliko piramido.

Zakaj so sestavljanke tako priljubljene?

Sestavljanka zahteva od otroka kar nekaj umskega dela, poleg tega pa pomaga pri najmlajših razvijati tudi fino motoriko. Vsak košček je namreč treba prijeti (najprej stisniti v pest, kasneje prijeti v pincetni prijem) in ga vstaviti na pravo mesto. Hkrati se otrok glede na »vsebino« sestavljanke uči še dodatnih vsebin – pri živalskih sestavljankah o živalih, pri drugih o vozilih, o rastlinah, likih, barvah, deželah sveta …

Kategorija: Otroci in otroška oprema, Šport in prosti čas

19 februarja, 2016 by socialko

Vsak otrok si želi čudovito sobico, ki bo zanj prostor igre in domišljije, kasneje pa tudi prostor za učenje in druženje s prijatelji. Je za prijetno otroško sobo potrebno vložiti veliko denarja v njeno opremo in torej poskrbeti za visoko kakovostno pohištvo in cel kup dragih dodatkov? Pravzaprav ne, kajti čeprav imajo otroci bujno domišljijo in bi v mlajših letih želeli v sobi tako posteljo v obliki rakete kot tobogan, so v resnici povsem zadovoljni s praktično sobico, v kateri je poskrbljeno za občutek topline, varnosti ter igrivosti. In prav otroške stenske nalepke vam lahko pri tem precej pomagajo.

Otroške stenske nalepke za spodbujanje domišljije

Na otroške želje o sobici, ki si jo lahko tako veličastno naslika zgolj otroška fantazija, se vendarle lahko odzovete – in sicer tako, da otroku pomagate izbrati otroške stenske nalepke, s katerimi lahko njihova soba resnično postane zatočišče, v katerem se počutijo varne in svobodne. Na www.stenska-nalepka.si boste našli veliko izbiro motivov, med katerimi velja polistati ter izbrati takšne, ki bodo otroku všeč. Če ste doslej mislili, da spadajo med otroške stenske nalepke bolj kot zgolj motivi metuljčkov in rožic, ste se namreč pošteno zmotili – poleg teh najdete namreč cel kup drugih motivov, s katerimi lahko otrokovo sobo tematsko spremenite in iz nje resnično naredite popolnoma drug svet.

Tematske otroške stenske nalepke

Z dekorativnimi nalepkami lahko otroško sobo enostavno opremite tematsko.

Spremenite sobico v deželo ob morju in stene opremite s pisanimi jadrnicami. Ustvarite norčav svet s pomočjo cirkuškega vlakca. Deželo vil in vilincev s podobami dobre vile. Bi se vrnili v času in na steno nalepili kar celo kočijo? Bi se potopili v podvodni svet in uporabili nalepke podmornice in morskih bitij? Kaj pa pirati, dinozavri, pravljične gobe, zemljevid sveta, vesoljčki, planeti … Zagotovo boste našli otroške stenske nalepke, ki bodo všeč tako vašemu otroku kot vam – težava bo edino v tem, katere izbrati, saj so vse tako zanimive in prikupne!

Res je, otroške stenske nalepke vam lahko pomagajo ustvariti povsem nov svet oziroma tematsko opremiti sobico, da resnično postane dežela domišljije in tako vašemu otroku pomaga pri njegovi najljubši fantaziji oziroma njegovi najljubši igri.

Stenske nalepke in dodatna dekoracija

Stenska nalepka za otroške nalepkeNalepke, ki ustvarjajo posamezno temo, vam za opremo sobe seveda ne bodo povsem zadostovale, zato velja sobico načrtovati v naprej. Glede na to, kakšna bo tematika v njej, izberite barve sten. Pohištvo naj bo čim bolj nevtralno, da čez nekaj let ne bo potrebno kupovati novega, za ustvarjanje tematike pa naj, tako kot otroške stenske nalepke, dodatno poskrbijo še drugi dodatki. Posteljnina, svetilka, preproga, okrasne blazine, zavesa, zaboji za igrače in vsi drobni okrasni dodatki, ki bodo krasili tla, stene in police, naj pomagajo ustvariti enotno temo.

Kategorija: Dom in vrt, Otroci in otroška oprema