Lesene sestavljanke so klasika

Imate tudi vi dovolj novodobnih igrač, ki svetijo, piskajo in igrajo, ne da bi to imelo kakršen koli smisel, poleg tega pa se v nekaj tednih pokvarijo, ker so na hitrico izdelane nekje daleč na vzhodu? Ne le, da gre za igrače, ki so pravi hit nekaj mesecev, potem pa se otroci z njimi nikoli sploh ne igrajo več, temveč takšne igrače običajno tudi nimajo nobene vrednosti za otrokov razvoj.

Če bi radi poskrbeli, da bo igra pomagala pri osvajanju novih spretnosti, je tako veliko bolje, da se odločite za igrače, ki so popolna klasika, poleg tega pa so izdelane kakovostno. Ene takšnih so tudi lesene sestavljanke, ki otrokom pomagajo, da se učijo in razvijajo nove veščine.

Kakšne lesene sestavljanke so na voljo?

Raznovrstne lesene sestavljanke smo našli v spletni prodajalni vlakec.si, kjer se ponašajo z resnično veliko izbiro:

1. Najmlajšim so namenjene vstavljanke, torej lesene igralne plošče, v katere se vstavlja različne like. Te je treba uskladiti z obliko odprtine in sličico na plošči. Vstavljanke za dojenčke in malčke imajo običajno manjše število likov za vstavljanje, ti pa upodabljajo otrokom znane stvari, na primer domače živali. Za nekoliko večje oziroma malčke in predšolske otroke so na voljo sestavljanke z več deli, ki se jih medsebojno kombinira, lahko pa imajo tudi že abstraktni pomen, kot na primer črke. Med vstavljankami najdete tudi takšne, kjer se liki skozi njim prilagojene odprtine vstavljajo v škatlo: trikoten lik vstavimo skozi trikotno odprtino, krog v okroglo …

Lesena vstavljanka

2. Sestavljanke brez podlage, pri katerih kombiniramo zgolj izrezane delce iz lesa (ali drugega materiala) za večje otroke, imenujemo »puzzle«, po njih pa radi posežejo tudi odrasli. Poleg klasičnih dvodimenzionalnih so vam na voljo tudi tridimenzionalne. Za mlajše otroke pa so lesene sestavljanke lahko v obliki velikih kosov – dva ali trije koščki sestavijo slona ali muco.

3. Med tridimenzionalne sestavljanke spadajo tudi razne druge igrače, ki zahtevajo dobro koordinacijo med roko in vidom. Tako lahko otrok zlaga dele sestavljanke eno na drugo in s popolnim ujemanjem kosov sestavi vlak ali hišico.

Sestavljanka hiša

4. Najbolj zapletene lesene sestavljanke so seveda tridimenzionalne »gradbene« oziroma »arhitekturne« sestavljanke, na primer zlaganje kock po točno določenem zaporedju v veliko piramido.

Zakaj so sestavljanke tako priljubljene?

Sestavljanka zahteva od otroka kar nekaj umskega dela, poleg tega pa pomaga pri najmlajših razvijati tudi fino motoriko. Vsak košček je namreč treba prijeti (najprej stisniti v pest, kasneje prijeti v pincetni prijem) in ga vstaviti na pravo mesto. Hkrati se otrok glede na »vsebino« sestavljanke uči še dodatnih vsebin – pri živalskih sestavljankah o živalih, pri drugih o vozilih, o rastlinah, likih, barvah, deželah sveta …