Cene nagrobnih spomenikov so odvisne od želja

Starejše ljudi pogosto slišimo reči, da danes ni prav nič zastonj – še umreti ne moreš brezplačno. Pri tem imajo seveda v mislih ceno pogreba, za katero vsi vemo, da ni ravno nizka. Že storitve komunalnega oziroma pogrebnega podjetja svojce stanejo zelo veliko, nato pa je potrebno poskrbeti še za ureditev groba in primerno nagrobno ploščo. Koliko boste za njeno izvedbo plačali pri kamnoseku, pa je seveda odvisno od tega, kaj potrebujete ter kakšne so vaše želje. Cene nagrobnih spomenikov so tako lahko pod tisoč evri, lahko pa stanejo tudi deset ali več tisočakov.

Izbira materiala

Za izdelavo nagrobnikov se najpogosteje uporablja granit, ki nudi različne kombinacije vzorcev in barv, od povsem svetlih preko palete sivih do črne. Druga možnost je, da se odločite za marmor, kjer imate še večjo izbiro barv ter vzorcev – zelene, rdečkaste, bele in podobno.

  • Verniz Tropical

Koliko vas bo stal material oziroma osnovna plošča, je odvisno predvsem od velikosti spomenika, od debeline materiala ter od njegovega izvora. Kadar gre za marmor, ki je uvožen iz kakšne eksotične dežele ali je nekoliko manj pogost, je lahko že cena za material prav neverjetna.

Načrt

Poleg kamna kot osnovnega materiala si lahko zaželite tudi druge materiale, poleg osnovne nagrobne plošče pa tudi druge elemente. To pomeni, da je potrebno izdelati načrt samega groba, na podlagi katerega bo končni videz povsem jasno določen, prav tako pa se bo z lahkoto izračunalo, koliko posameznega materiala je potrebno ter koliko ur dela bo potrebno vložiti. Cene nagrobnih spomenikov hitro narastejo, če si želite razne razkošne dodatke, na primer iz kovine, barvnega stekla, izbrane skulpture in podobno.

Cene nagrobnih spomenikov vključujejo trdo delo!

Res je, gotovo je material za izdelavo nagrobnika precej drag, a pri ponudbi ne gre pozabiti, da je vanjo vključeno tudi precej ur trdega dela kamnoseka. Sicer je res, da je zaradi uporabe sodobnih tehnologij (na primer CNC strojev) obdelava preprostejša, kot je bila nekoč, vendar delo vsekakor ne sme biti podcenjeno. Potrebno je načrtovanje, priprava materialov, programiranje strojev, nameščanje črk, nato pa tudi končna montaža. Kakšne so priporočene cene s strani Obrtne zbornice, si lahko sami ogledate na spletu – in videli boste, da niso prav nič pretirane.

Nagrobni spomenik

»Astronomsko visoke« cene nagrobnih spomenikov, kot jih želijo prikazati nekateri, torej v resnici niso takšne. Če se odločite za preprost nagrobnik, je ta lahko tudi poceni. Toda kaj, ko si ljudje ne želimo preprostega in navadnega, temveč imamo zahtevnejše želje, kar pa seveda nikoli ne more prinesti cene, ki bi nam bila po godu.