7 prednosti vakuumskih sončnih kolektorjev

Sonce oddaja toliko energije, kot je ne moremo nikoli ustvariti na Zemlji. Izkoriščanje sončne energije smo sprva uporabljali le za ogrevanje manjših količin vode, sedaj pa nam je tehnologija ponudila priložnost, da jo izkoriščamo veliko bolj učinkovito in jo uporabljamo tako za segrevanje sanitarne vode kot ogrevanje v gospodinjstvih, veliki sistemi pa so narejeni tako, da energijo sonca pretvarjajo v električno energijo. Oboje skrbi, da je uporaba drugih, zemeljskih virov, precej manjša, c čimer skrbimo za ohranjanje okolja oziroma za zmanjšanje posega vanj ter za ohranjanje naravnih virov Zemlje.

Med najbolj učinkovite kolektorje spadajo vakuumski sončni kolektorji, ki so sestavljeni iz večje količine dvojnih steklenih cevi. Notranja je premazana s črnim premazom, med obema cevema pa je precej zmanjšan tlak oziroma vakuum, kar omogoča, da prihaja do precej manjših toplotnih izgub kot pri klasičnih kolektorjih. To pomeni, da so vakuumski sončni kolektorji v prvi vrsti veliko bolj učinkoviti kar se tiče izgub.

Delovanje vakuumskih kolektorjev
Prikaz delovanja vakuumskih solarnih kolektorjev.

Druga prednost, ki jo zaradi tega nudijo vakuumski sončni kolektorji, je seveda ta, da za svoje učinkovito delovanje ne potrebujejo močne sončne svetlobe, temveč odlično delujejo tudi ob difuzni svetlobi – uporabljamo jih lahko tudi ob oblačnem vremenu, ne pa zgolj ob najlepših, s soncem obsijanih dneh.

Vakuumski sončni kolektorji so zaradi tega najboljša izbira, saj nudijo gospodinjstvom izjemno učinkovito ogrevanje sanitarne vode ter ogrevanje prostorov. Kako visoka je učinkovitost, pove tudi tretje dejstvo: vakuumski sončni kolektorji omogočajo segrevanje vode na precej višjo temperaturo kot klasični kolektorji.

Dolga življenjska dobaŠe ena od prednosti, ki vplivajo na odločitev za namestitev vakuumskih kolektorjev, je zagotovo ta, da so vakuumski sončni kolektorji enostavni za namestitev in vzdrževanje, prihajajo iz tehnološko čistih proizvodenj, prav tako pa so izjemno odporni. Pri njih lahko pričakujemo življenjsko dobo 30 let in več, kar priča tako o njihovi odpornosti kot o zanesljivosti.

Kakšne so torej prednosti, zaradi katerih običajno pretehtajo vakuumski sončni kolektorji?

1. So alternativa drugim virom energije za ogrevanje, ki vplivajo na naš življenjski prostor. Sončni kolektorji so zeleni vir energije, ki ne posega v okolje in ga ne uničuje.

2. So izjemno učinkoviti in zagotavljajo v primerjavi s klasičnimi sončnimi kolektorji veliko boljšo izrabo sončne energije.

3. Vakuumski sončni kolektorji zagotavljajo segrevanje vode in ogrevanje prostorov tudi v pogojih, ki niso idealni, torej ob oblačnem vremenu.

4. Enostavno jih je namestiti (oglejte si spodnji video posnetek).

5. Ne zahtevajo zapletenega vzdrževanja.

6. Imajo izjemno dolgo življenjsko dobo, saj so odporni in zanesljivi. Naslednja tri desetletja vam ne bo potrebno razmišljati o tem, kako boste ogrevali svoj dom!

7. Prihajajo iz proizvodnje, kjer je v osnovi poskrbljeno za čisto proizvodnjo, torej tudi ta ne vpliva na okolje.