Kako do popolnega cestnega kolesa?

Ko kupujete novo cestno kolo, vas lahko vrsta narazličnejših koles, materialov in raznolike možnosti komponent osupnejo. Dovolite nam, da vas usmerimo pri izbiri in vam pomagamo najti pravo cestno kolo za vas.

Za nakup novega cestnega kolesa je vedno primeren čas. Medtem ko se poleti profesionalci po Franciji vozijo s kolesi, ki stanejo tudi 10.000 € ali celo več, vam ni treba zapraviti niti približno toliko. V zadnjih nekaj desetletjih so osnovna cestna kolesa postala še cenejša, večina napredne tehnologije z dirke Tour de France pa se je prenesla na cestna kolesa, ki so cenovno prav tako precej dostopnejša.

1. Raziskujte in primerjajte

Če imate v mislih proračun ali ne, morate pred nakupom nekoliko raziskovati. Seveda lahko preprosto vstopite v najbližjo trgovino s kolesi, položite nekaj denarja na pult ter odidete s svojim novim cestnim kolesom in s tem pogosto ni nič narobe. Toda kolo je naložba in tako kot pri večini dragih naložb je vredno porabiti nekaj časa za raziskovanje možnosti, da zase najdete optimalno izbiro.

Moško cestno kolo Scott Addict 10 (2022)
Moško cestno kolo Scott Addict 10 (Extremevital.com)

Forumi so odlično mesto za postavljanje vprašanj o cestnih kolesih, zbirka pregledov vam daje dragocene nasvete za ločevanje zrn od plev. V nadaljevanju predstavljamo nekaj pomembnih vidikov, o katerih morate razmisliti.

2. Materiali okvirja

Okvir je srce vašega novega cestnega kolesa in zanj zato namenite večino proračuna. Okvirji so izdelani iz različnih materialov, najpogosteje iz jekla, aluminija, titana in ogljikovih vlaken. Na splošno imajo okvirji, izdelani iz določenega materiala, skupne značilnosti, čeprav je enako pomembno, kaj oblikovalec naredi z materialom, kot material sam.

Aluminij je najpogostejši material okvirja za cestna kolesa, ki stanejo okrog 1200 €, obstaja pa tudi veliko odličnih koles z aluminijastim okvirjem po še višjih cenah. Aluminij predstavlja poceni in zelo dober material za izdelavo koles, saj iz njega nastanejo togi in lahki okvirji. Najnovejši aluminijasti okvirji se ponašajo z nekaterimi naprednimi funkcijami in oblikovnimi potezami.

3. Izbira prave velikosti cestnega kolesa

Izbira prave velikosti kolesa je pri nakupu ključnega pomena. Poslušajte nasvete prodajalcev, vendar ne izbirajte premajhnega ali prevelikega kolesa samo zato, ker je cenovno ugodno. Le s kolesom pravilne velikosti glede na vašo višino in mere boste svoj hobi zares izkoristili.

Izbira prave velikosti je lahko težavna. Na splošno so velikosti cestnih koles podane v centimetrih, vendar se način merjenja okvirjev med proizvajalci razlikuje. Nekateri ponujajo tri velikosti, drugi pa deset z manjšimi razmiki med njimi. Ker pa ima vsakdo svojo individualno obliko telesa, je to lahko zapleteno.

Žensko cestno kolo Specialized Roubaix (2021)
Žensko cestno kolo Specialized Roubaix (Extremevital.com)

Najbolje je, da si dobro ogledate tabelo velikosti na spletni strani vsakega proizvajalca in v fizični trgovini preizkusite izbrano kolo. Če se lahko na kolesu na kratko zapeljete ali nanj vsaj sedete, je najbolje. Minimalno pravilo za pravilno velikost kolesa je, da se lahko postavite nad okvir in da je med vami in zgornjo cevjo nekaj centimetrov prostora. V primeru, da to ni izvedljivo, je kolo za vas zagotovo preveliko.

4. Komponente kolesa

Proizvajalci sestavnih delov cestnih koles sestavljajo svoje dele v skupinske komplete – zbirke delov zavor in menjalnikov, ki so usklajeni glede kakovosti in delovanja ter zasnovani tako, da delujejo skupaj. Proizvajalci koles kupijo skupinske sklope, ki jih vgradijo v kolesa. Verjetno boste najpogosteje naleteli na tri glavne proizvajalce, Shimano, SRAM in Campagnolo. Pri osnovnih cenah je Shimano najbolj priljubljena izbira.

5. Kompaktni, standardni ali trojni verižniki

Verižnik (del, na katerega se pritrdijo pedala) je opremljen z verižniki različnih velikosti. Na osnovnem kolesu običajno najdete kompaktni dvojni verižnik s 50- in 34-zobimi verižniki. Ti zagotavljajo nizka prestavna razmerja, ki olajšajo vzpenjanje v hribe.

6. Kolesa naredijo kolo

Še eno zelo pomembno področje vašega novega prevoznega sredstva so kolesa in pnevmatike. Kolesa močno vplivajo na vožnjo, občutek in odzivnost. Lažja kolesa z manjšo vrtilno maso se nekoliko hitreje zavrtijo, vendar pravo hitrost zagotavljajo aerodinamična platišča z globokim prerezom. Lažje in hitrejše pnevmatike so bolj odzivne.