Kako izbrati pravo klasično kitaro?

Klasične kitare

Ste se znašli pred nakupom svoje prve klasične kitare? Ali pa nakupujete prvo kitaro za svojega otroka? Ta postopek je lahko hkrati navdušujoč in zastrašujoč, saj najbrž o kitarah še ne veste veliko. Glasbilo bo otrok spoznaval počasi, pri tem pa naredil tudi veliko napak ter doživel marsikaj lepega. Zato vam pred nakupom klasične kitare svetujemo, da se za trenutek usedete, dobro razmislite ter upoštevate navodila, predstavljena v našem članku.

Izbira prave klasične kitare bo verjetno vsakemu nadobudnemu mlademu kitaristu zelo zaznamovala celo življenje. Zelo pomembna so ravno prva leta šolanja, saj se otrok takrat spoznava s kitaro in do nje vzpostavi odnos, ki ga bo imel celo življenje. Zato je še kako pomembno, da je klasična kitara otroku prijazna, privlačna in lahko igralna.

Za začetek otroku priporočamo kitaro ¾ velikosti

Najprej je seveda še kako pomembno, da je kitara primerne velikosti. Priporočamo vam, da za začetek otroku kupite kitaro ¾ velikosti. Takšno kitaro bo sicer v nekaj letih prerasel, zato nikar ne posezite po najdražji različici, seveda pa se izogibajte tudi cenenim kitaram. Slednje bodo zaradi svoje slabe izdelave in težav z igranjem otroku pobrale prav vso voljo do igranja na tem čudovitem instrumentu.

Klasična kitara VSG Pro Natura Silver 3/4

Klasična kitara VSG Pro Natura Silver 3/4

Pri takšnih kitarah je običajno dobra lastnost le njihova cena, vse ostalo pa je zelo vprašljivo. Tako se lahko srečate s slabimi navijalci, netočnostjo kitare, težkim igranjem in tako naprej. Običajne kvalitetnejše manjše kitare, ki bodo zadostile potrebam glasbene šole, lahko dobite že od 100 evrov dalje.

Kakšna je torej razlika med poceni in drago kitaro? Razlike so ogromne, kar bo vaš otrok začutil že zelo kmalu. Dražje klasične kitare so izdelane iz boljšega lesa, opremljene so tudi z boljšimi komponentami, uglasili pa so jih strokovnjaki. Dražje kitare zvenijo odlično.

Naslednja kitara bo kitarista spremljala več let

Ko bo otrok prerasel svojo prvo, manjšo klasično kitaro, pa je čas za nakup kitare, ki ga bo spremljala dalj časa. Zato mu privoščite kvalitetno glasbilo, da vam ne bo potrebno prav kmalu spet poseči v denarnico.

Priporočamo vam kitaro iz masivnega lesa, saj ima neprimerno lepši in glasnejši zvok. Bodite pozorni tudi na kakovost navijalk. Takšna kitara je zaradi same izdelave tudi lažja za igranje ter bo pridnemu in nadarjenemu učencu odprla pot v čisto nov svet glasbe.

Klasična kitara VSG Pro Andalus 4/4

Klasična kitara VSG Pro Andalus 4/4

Zavedajte se, da mora kitara učenca navdihovati. Svetujemo vam, da si v glasbeni trgovini Symphony ogledate klasične kitare VGS (Gewa) in poiščete najprimernejšo za otrokove potrebe. V primeru vprašanj ne odlašajte in se kar hitro obrnite na prodajalca. V omenjeni trgovini vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri kar najbolj ustrezne klasične kitare.

Ne pozabite tudi na pripomočke za kitaro!

Kitarist ne potrebuje zgolj kitare, temveč tudi nekaj pripomočkov, ki pripomorejo k lažje, boljšemu in bolj udobnemu igranju. Zato vam svetujemo, da si ogledate tudi različne pručke za kitaro, ki pomagajo pri pravilni drži, torbe za prenašanje kitare, s katero boste na enostaven način instrument prenašali naokrog, ter različne uglaševalce, saj se kitara lahko hitro razglasi.

Upoštevajte vse naše nasvete in prepričani smo, da boste z nakupom klasične kitare več kot zadovoljni!

19 julija, 2018 by