Kako koristno preživeti prosti čas?

Počitnice, dopust, vikendi ali proste večerne in popoldanske urice so možnost, da si nekoliko oddahnemo. Čas, da pozabimo na vsakdanje skrbi, se napolnimo z energijo in si privoščimo tako imenovano kakovostno preživljanje prostega časa. Kaj pa naj bi kakovostno preživljanje prostega časa sploh bilo?

Pravzaprav se to frazo precej pogosto uporablja, da bi se z njo povedalo, da počnemo nekaj posebnega, smiselnega in koristnega. A koristno preživljanje prostega časa dejansko ni nič posebnega. Pomeni le to, da počnemo telesno ali umsko aktivne stvari, ki nas veselijo ter izpopolnjujejo – in to lahko počnemo sami, v dvoje, s prijatelji ali z družino.

Prostočasne aktivnosti ne smejo biti obveza!

Da bi koristno preživeli prosti čas, se običajno lotimo najrazličnejših hobijev – torej tistih stvari, ki nas veselijo in sproščajo, ob katerih si napolnimo svoje baterije. Za nekatere je to ustvarjanje, za druge branje, za tretje šport, za marsikoga pa na primer vrtičkanje. Vendar je hobi del prostega časa le, dokler ne postane obveza.

Branje
Tudi branje lahko pomeni kvalitetno preživljanje prostega časa.

Marsikateri hobi se spremeni v obveznost, še zlasti, če imamo opravka z živimi stvarmi, ki nam diktirajo svoj ritem. Tako je z vinogradništvom, čebelarstvom, delom na vrtu, »hobi« vzrejo različnih živali. Ko stvari delamo zato, ker jih je treba in takrat, ko jih je treba, dejansko ne gre več za pravi prosti čas. To pomeni, da morate imeti poleg te dejavnosti vedno še nekaj drugega, kar lahko počnete tako, da si sami narekujete ritem, in kar vas sprosti, ne da bi mislili na obveznost.

Telo in um

Sprostite se
Sprostite telo in um.

Prosti čas je treba izkoristiti tako za umske kot telesne aktivnosti. Če boste samo brali, se bo polenilo telo. Če boste zgolj kolesarili, se bo polenil um. Prosti čas naj bo tisti, med katerim dobro poskrbite za oba, hkrati pa tudi za njuno sproščanje. Res je, tudi um potrebuje počitek in vedno je dobro, če znate sprostiti misli in jih prevedriti z jogo ali drugimi tehnikami. Prav tako pa tudi telesu prija nekaj sprostitve in razvajanja – savna, masaža, kopel …

Samota in družba

Nekateri ljudje svoj prosti čas radi izkoristijo v družbi, drugi so povsem zadovoljni, če so lahko zgolj sami s sabo. Ljudje dejansko potrebujemo oboje. Če imate družino, potem je vedno nujno, da del prostega časa izkoristite za aktivnosti, ki vas bodo povezale, hkrati pa si morate vedno vzeti tudi nekaj časa zase. Poleg tega je vedno nujno tudi najti čas za partnerja in za prijatelje. Včasih ni nič narobe, če dovolj stare otroke pustite doma in greste ven skupaj s partnerjem, ali pa na pijačo s prijatelji.