Spoznavamo glasbila: Kljunasta flavta

Kljunasta flavta

Kljunasta flavta, ki jo nekateri pogosteje poimenujete z izrazom blok flavta, naj bi se v Evropi pojavila v 11. stoletju, in sicer najprej na območju Francije. Tehnično se je dokaj hitro izpopolnila in se tako uveljavila kot solistični in ansambelski inštrument. Družina kljunastih flavt pa je sestavljena iz sopranina, alta, tenorja in basa.

Sicer pa naj bi se izraz za flavto razvil iz jezika starih Rimljanov; ‘flautus’ namreč v latinščini pomeni pihati. Vse do 18. stoletja se je z izrazom flavta označevala kljunasta flavta, šele v tem času so pričeli razlikovati med kljunasto oziroma leseno flavto ter prečno flavto.

Pomembna vloga pri glasbeni vzgoji mladine

Najpogosteje je prav kljunasta flavta eden od prvih inštrumentov, s katerimi se sooči otrok. Učenje igranja na omenjeno glasbilo se namreč lahko prične že zelo zgodaj, saj je relativno preprosto. Seveda pa je kljunasta flavta primerna tudi za učenje odraslih.

Blok flavta Moeck 1240

Blok flavta Moeck – model 1240 (Symphony.si)

Otroci do 9. leta starosti naj bi se igranja na flavto učili s pomočjo kljunaste flavte, kasneje, ko dosežejo primerno stopnjo znanja ter so njihovi zobje dovolj razviti, lahko preidejo na učenje prečne flavte.

S pomočjo kljunaste flavte mladostnik dobi ustrezne temelje in odlično postavljene osnove, prav tako se nauči pravilnih tehnik preponskega dihanja. Nekoč je takšna flavta veljala celo za obvezen del učenja, preden je malček toliko zrastel oziroma napredoval, da je lahko dosegel vse ventile. Ker pa v današnjem času obstaja kar nekaj učinkovitih različic flavt, ki so prilagojene zlasti najmlajšim, obvezno predhodno igranje na kljunasto flavto ni več nujno potrebno.

Kako je sestavljena kljunasta flavta?

Kljunasta flavta je sestavljena iz dveh delov in vsebuje devet luknjic. Ena od njih je nameščena na spodnjem delu. Najpomembnejši del ustnika je jeziček, s katerim ustvarjamo ton. Če je jeziček zatisnjen, ton ne zveni; v tem primeru se namreč sliši le pihanje oziroma sapo.

Kljunasta flavta je lahko narejena iz različnih vrst lesa – najpogosteje iz oljke, ebenovine ali lesa hruške, zelo pogosto tudi iz plastike. Od tega je v veliki meri odvisna tudi cena. Plastično flavto boste lahko kupili že za 20 evrov, za preprosto blok flavto iz ebenovine pa boste odšteli do 80 evrov.

Kljunasta flavta Moeck Renaissance Consort 8521

Kljunasta flavta Moeck Renaissance Consort 8521

Tovrstni razpon cen je zlasti značilen za t. i. alt flavte, za basovsko vrsto boste morali odšteti nekoliko več denarja. Naj omenimo še, da obstajajo tudi veliko bolj profesionalne kljunaste flavte, katerih cene znašajo več tisoč evrov.

Nakup kljunaste flavte

Če želite svojega malčka najprej naučiti igrati na kljunasto flavto, premislite, kje boste pihalo kupili. Čeprav lahko v različnih trgovinah kupite blok flavto po zelo ugodnih cenah, pa vam svetujemo, da nakup inštrumenta opravite v specializirani glasbeni trgovini.

V takšni trgovini vam bo pri izbiri pomagalo tudi strokovno usposobljeno osebje, poleg tega pa boste domov zagotovo prinesli kakovostno pihalo, ki vam bo dobro in dlje časa služilo.

9 januarja, 2020 by