Nakup smučarskih čevljev: na kaj paziti?

Smučarski čevlji - nakup

Opremo za smučanje je pred vsako sezono potrebno dobro pregledati. Če se pri pregledu ugotovi, da je kakšen del opreme obrabljen, poškodovan ali premajhen, je treba ukrepati. V nasprotnem primeru vam smučanje ne bo prineslo pravega zadovoljstva, kvečjemu muko in komaj boste čakali, da se vrnete domov.

Še zlasti pomemben je pregled smučarskih čevljev. V kolikor ugotovite, da so vam smučarski čevlji premajhni ali da so svoje že odslužili, je čas za nakup novih. A tudi pri tem vas čaka kar nekaj dela. Pri izbiri pancerjev boste namreč morali paziti na vrsto dejavnikov. Na kaj vse morate biti pri nakupu pozorni, smo vam zaupali v nadaljevanju.

Izbirajte med smučarskimi čevlji uveljavljenih proizvajalcev

Na trgu vam je na voljo kar nekaj smučarske opreme, a vsak kos opreme vsekakor ne bo primeren. Še zlasti »izbirčni« bodite pri nakupu pancerjev. Najbolje je, da se osredotočite samo na uveljavljene proizvajalce, ki svoje izdelke postavljajo v specializirane trgovine s športno opremo. Sicer boste za nakup odšteli nekoliko več denarja, a to vam bo prineslo toliko več užitkov ter udobja med smučanjem.

Smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra XTD 130

Smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra XTD 130

Ker praktično vsi proizvajalci proizvajajo več modelov čevljev za smučanje, je najbolje, da vam pri izbiri pomaga izkušeni prodajalec. Vsak model zagotovo ne bo primeren za obliko vašega stopala. Ko boste čevelj preizkusili, prodajalca opozorite na posebnosti stopala in na občutke pri pomerjanju. Na ta način boste lažje izbrali udobno ter ustrezno obutev.

Smučarske čevlje izbirajte glede na slog vožnje

Pri izbiri čevlja za smučanje se morate z mislimi osredotočiti tudi na slog svoje vožnje med smučanjem. Ni vseeno, ali boste po belih strminah vozili počasi ali pa boste po njih drveli z vso hitrostjo. Tudi glede na to se izbira ustrezen model smučarskega čevlja.

Smučarski čevlji so namreč proizvedeni glede na vrsto prog in imajo posledično različno stopnjo trdnosti, ki jo označujemo z besedo flex. Ta je praviloma napisana na izdelku poleg velikosti.

Pancerje pomerite s smučarskimi nogavicami

Za nakup smučarskih čevljev si vzemite čas. Najprej se sprehodite po prodajalni, se osredotočite na potencialne modele, nato k sebi pokličite prodajalca. Zaupajte mu nekatere že omenjene podrobnosti, nato pa se lotite pomerjanja pancerjev.

Smučarske čevlje pomerite z nogavicami, ki jih boste tudi sicer nosili med smučanjem. Pazite, da nogavice ne bodo predebele, ker bodo vaše noge v tem primeru slabše prekrvavljene in se bodo na smučanju težje ogrele. Seveda pa ne smejo biti niti pretenke.

Še preden se odpravite v uveljavljeno prodajalno z opremo za smučanje, ponudbe ne pozabite preveriti tudi v specializiranih spletnih trgovinah. Tam boste našli veliko informacij o priznanih blagovnih znamkah in posameznih modelih, tako da boste v fizični trgovini hitreje našli ustrezne smučarske čevlje.

27 februarja, 2020 by