Zakaj je pomembno, da kupite kakovostne tekaške čevlje?

Najboljši tekaški čevlji so tisti, ki bodo prijazni in nežni do vaših stopal pri vsaki tekaški vadbi, pa naj bo ta le lahkotna mešanica sprehoda in teka ali polmaratonska razdalja.

Veliko ljudi se še danes ne zaveda – ali pa ga podcenjuje – pomena naložbe v dober par tekaških copat. Za tek poleg dobrih tekaških čevljev načeloma ne potrebujete prav ničesar več, razen nekoliko motivacije in trme, da v njem vztrajate in ga tako kmalu vzljubite, saj prinaša malo morje prednosti in enormen pobeg od stresnega vsakdanjega življenja.

Izognite se žuljem in bolečinam v stopalih

Prednost kakovostnih tekaških copat se bo najbolj pokazala takoj po vadbi, ko bo blagodejen ali pa zelo boleč in neprijeten občutek vaših (ne)utrujenih stopal dober pokazatelj, ali imate pravi par čevljev. Da boste v teku vztrajali ali se zanj odločili tudi vi in ob tem pravilno izbrali tekaško obutev, smo za vas pripravili nekaj dejstev, zakaj je pomembno investirati v nakup kakovostnih tekaških čevljev.

Tekaška obutev New Balance 860v11
Tekaška obutev New Balance 860v11 (Extremevital.com)

Če pri teku uporabljate kakršne koli čevlje, torej tiste za druge športne namene, vas bodo na koncu najbolj bolela stopala, saj ta ob teku prenašajo našo celotno težo in sunke, zato so grešni kozel celotne vadbe. Prav tako bodite pozorni še na izbiro nogavic, saj lahko nekatere vaš tek še poslabšajo. Bombažne nogavice so pri izbiri nogavic za tek zelo nezaželene, ker povzročajo trenje ob kožo, čemur sledijo neprijetni boleči žulji in otekline.

Tekaški copati se bolje prilegajo stopalom

Dobri tekaški copati, izbrani na obliko vaših stopal in vrsto teka, zagotavljajo predvsem eno stvar, to je tesno in dobro oblikovano prileganje, ki naj bo čim bolj prilagojeno stopalom. Z dobrim parom tekaških copat bo vašim stopalom med tekom lažje, posledično bo vaš tek lahko daljši ali bolj intenziven.

Tekaška obutev Brooks Ghost 13
Tekaška obutev Brooks Ghost 13 (Extremevital.com)

Izbiro čevljev najprej zožajte na vrsto teka – ali bo ta večinoma po asfaltu oz. ravnih trdnih površinah, ali bo to gorski tek, za katerega so primerni trši tekaški copati. Ločujte tudi med tekom po asfaltu in makadamskih poteh, saj se penaste in mehke podloge podplatov, namenjene izključno za asfalt, na grobem pesku lahko kaj hitro obrabijo. Najbolj nevtralna rešitev za tek na asfaltu in makadamskih poteh je tako srednje trd podplat z gelom.

Pronator ali supinator: zakaj je to sploh pomembno?

Pri obliki čevljev bodite najbolj pozorni na tip hoje ali teka ter obliko stopala, saj je to ključen podatek pri izbiri pravih tekaških čevljev. V nasprotnem primeru boste ob teku lahko čutili neprijetno bolečino tako v stopalih kot tudi v kolenu.

Kako se vaše stopalo ob tem obnaša, boste najbolje ugotovili, če preverite podplat rabljenega oziroma že ponošenega čevlja. Če je ta bolj obrabljen na svoji notranji strani, gre za pronacijo stopala, če je bolj obrabljen na zunanji strani, pa za supinacijo. V kolikor so razlike komaj opazne, lahko mirno izberete nevtralni model stopala, v nasprotnem primeru pa posezite po tekaških copatih za pronatorje ali supinatorje, ki so temu primerne oblike.

Tip stopala

Številne trgovine s športno obutvijo v trgovini ponujajo tudi teste na napravah, ki pokažejo tip vašega stopala in tako določijo, katera vrsta tekaških copatov vam najbolj ustreza. Za nasvet lahko vedno vprašate tudi strokovnjake za tekaško obutev v trgovinah.

Priskrbite si kakovostno tekaško obutev

Cena naj vam ne predstavlja najpomembnejšega merila, saj je ta večinoma sorazmerna s kakovostjo. V zakup vzemite tudi, da gre ob tem za vaše zdravje, obenem pa je tudi tekaški čevelj višjega cenovnega ranga temu primerno bolj vzdržen in dolgotrajen.

In ne pozabite: v teku boste uživali le, če bosta v njem sproščena tako vaš um kot tudi vaše celotno telo, kar ob neprimerni obutvi vsekakor ne bo mogoče.

Komentiranje je onemogočeno.