Ali sem iz pravega testa za podjetnika?

Marsikdo si v prihodnosti želi imeti svoje podjetje. Sliši se fantastično, a v ozadju je kar nekaj stvari, ki niso tako zelo privlačne. Kljub temu prave navdušence za lastni posel niti to ne zmoti.

Če si tudi vi želite nekoč v svojem poslu postati povsem neodvisni, si morate pred tem zastaviti nekaj ključnih vprašanj. Šele nato lahko nadaljujete z razmišljanjem o tem, kako stopiti na samostojno pot.

1. Strast do dela

Obstaja kar nekaj osebnih lastnosti, ki jih morate nujno imeti, če želite postati dober podjetnik. Med njimi so: strast do izbrane poslovne ideje, potrpežljivost, pogum pri sprejemanju tveganj, vztrajnost, odločnost, učenje na napakah, želja po odkrivanju novega.

Lastnosti podjetnika
Glavne lastnosti podjetnika so strast, potrpežljivost in pogum.

Strast do dela je zlasti ključna v težjih obdobjih poslovanja. Ta vam lahko tudi tedaj daje dovolj veliko mero zagona za delo. Zagotavljala vam bo, da boste lahko še druge okoli sebe prepričali, da je vaša ideja zagotovo vredna realizacije. Poglavitno je, da imate svoje delo radi. Če vas bo na samostojni poti vodila strast, boste morebitne neuspehe videli zgolj kot samo malenkostno prepreko na poti do cilja. Tudi obupali ne boste kar tako.

2. Velika mera potrpežljivosti

Vsak dober podjetnik se dobro zaveda dejstva, da poslovne ideje potrebujejo nekaj časa, da sploh lahko dozorijo. Potrpežljivost pomaga preprečiti, da bi s širitvijo svojega posla preveč hiteli. Medtem ko ideja pridno zori, lahko čas dobro izkoristite za raziskovanje trga, učenje, za preučevanje konkurence in dodaten razvoj produkta.

Ves čas odkrivajte nove stvari, nova doživetja. To vam bo omogočilo, da boste pred drugimi podjetniki v bistveni prednosti. Podjetniki, ki imajo veliko željo po odkrivanju še neznanega, so praviloma bolj prilagodljivi in precej hitreje opazijo spremembe na trgu. Obenem jih ni strah odkrivati svojih napak ter jih nato tudi odpraviti.

3. Pripravljenost na tveganje

Vsekakor je veliko vrst načinov, kako se pravilno lotiti razvoja produkta oziroma storitev, kako se širiti na trg, kako pridobiti vlagatelja. Najpomembneje pri tem je, da se novih izzivov ne ustrašite in da ste tu in tam pripravljeni tudi tvegati.

Ko boste tvegali, imejte v mislih, da morate pred tem temeljito raziskati, kakšne so lahko negativne posledice oziroma kakšne so lahko pozitivne plati tveganja.

4. Vztrajnost

Napak se v poslu ne smete ustrašiti. Nanje morate biti pripravljeni ves čas. Kako se bodo razpletle, pa je v resnici v veliki meri odvisno predvsem od vas samih. Čeprav se vam bo v določenem hipu zazdelo, da ste se ujeli v zanko brez izhoda, vztrajajte.

Vztrajnost, odločnost in pogum so osnovne sestavine, ki vas lahko slej ko prej rešijo iz še tako težke ter zapletene situacije. Obenem se boste veliko naučili in pridobili nove izkušnje.