Kdaj se odločiti za inštrukcije matematike?

Inštrukcije matematike

Matematika večini otrok predstavlja kar trd oreh, še posebno, ko vstopijo na nekoliko težje srednje šole. Nekaterim se matematika zazdi težka že v času osnovnošolskega šolanja. Pomoč je tako vedno dobrodošla, ni pa nujno, da je uspešna.

Po večini učencem s težavami pomagajo že v šolah, in sicer v obliki dodatnega pouka, delno pomoč jim ponujajo tudi vrstniki, starši ter njihovi bratje in sestre. Pogosto se zgodi, da tovrstna pomoč na določeni točki ne zadostuje več. V takem primeru je potrebno poiskati ustrezno strokovno pomoč, ki je na slovenskem trgu ni malo.

Pomoč te vrste se najpogosteje ponuja v obliki inštrukcij, za katere je značilno, da so v večini primerov učinkovite. Izvajajo jih ljudje s strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami.

Ko domača pomoč odpove …

Za inštrukcije matematike se je dobro odločiti potem, ko vse ostalo, kar je učencu nudeno, odpove. Strokovnjaki so celo mnenja, da so inštrukcije potrebne že nekoliko prej. Žal se večina učencev ter staršev z njimi zanje odloči, ko je skorajda že prepozno in so ocene že povsem na dnu.

Domače inštrukcije matematike

Ob pravočasnem ukrepanju se tovrstna težava lahko reši izjemno hitro ter na preprost način. Potrebnih je le nekaj ur inštrukcij in učenec s težavami pri matematiki je hitro na zeleni veji. Še vedno se priporoča, da inštrukcije tudi v nadaljevanju obiskuje, le da tokrat v manjši količini. Sprotno delo ter ura ali dve na teden z usposobljenim inštruktorjem mu bo zagotovo prineslo veliko uspeha.

Individualne ali skupinske inštrukcije matematike?

Pomembno je tudi, za kakšno obliko inštrukcij se otrok skupaj s starši ali sam odloči. Obstajata dve osnovni vrsti inštrukcij, in sicer individualna ter skupinska oblika. Odločitev je odvisna predvsem od potreb in nekoliko tudi karakterja posameznega učenca.

Če oseba potrebuje temeljito pomoč, potem je vsekakor boljša oblika individualna. Če oseba bolje funkcionira v skupini, pa so skupinske inštrukcije matematike verjetno bolj ustrezne.

Ne čakajte predolgo! Če vidite, da imate z matematiko vse več težav, se čim prej odločite za inštrukcije. Kjer je volja, tam je pot.

13 aprila, 2018 by