5 napotkov za nego vozila

Bi radi, da je vaš avtomobil kar najbolje vzdrževan in ohranjen, zaradi česar bo tudi takrat, ko že preseže starost petih let, na videz kot nov? Potem morate zanj temu primerno tudi skrbeti.

Kako skrbeti za avto?

1. Avto redno čistite. Dokler je umazanija sveža, se enostavno odstrani. Ptičji iztrebki ali smola, ki se zasušijo na avtomobilu, lahko poškodujejo lak, prav tako se tudi notranjosti, ki je ni nihče očistil pol leta, ne da več očistiti tako, da bo kot nova. Če sami ne želite čistiti avtomobila, ga pač peljite na pranje. Najbolje kar v ročno avtopralnico.

2. Avto je potrebno tudi zloščiti. Na laku se hitro pojavijo »napake«, na primer zato, ker ste peljali preblizu grmičevja, ker ste vozili za kamionom, ki je prevažal pesek in podobno. Če pogledate od blizu, lak ne bo več popoln, z loščenjem pa to lahko popravite. Priporočamo vam, da se ga ne lotite sami, saj je ročno »poliranje« brez stroja zelo naporno, polirno pasto boste »napacali« po gumijastih delih, avto pa bo nazadnje precej marogast. Peljite avto na profesionalno loščenje!

Poliranje avtomobila

3. Zmanjšajte tveganje, da gre kaj narobe. V prtljažnik postavite plastičen zaboj, v katerega odlagajte vrečke iz trgovine – nič ni bolj neprijetno kot vonj po jogurtu, ki se je pred tednom dni predrl in iztekel. V avtu raje ne jejte in ne pijte, še posebej pa tega ne dovolite otrokom. In če imate majhne otroke, zadnjo klop pregrnite z nepremočljivo odejo, zadnjo stran prednjih sedežev pa zaščitite s temu namenjenimi »slinčki«.

4. V avtomobilu ne prevažajte ljubljenčkov, če brez tega ne gre, pa jim njihov prostor pogrnite in jim ne dovolite, da bi skakali drugje po vozilu. Dlake kratkodlakih psov se namreč kar zapičijo v tekstil in zelo težko jih je odstraniti, pri dolgodlakih pa so tako ali tako povsod …

5. Glejte, kje parkirate. Doma naj bo avto garažiran, kadar greste na pot, pa ne parkirajte v bližini gradbišč, v bližini blata, kolesarskih stez, lepo v senci pod drevesom … To lahko prinese množico nevšečnosti – predvsem poškodb in umazanije, ki se težko odstrani.